Bulutların Ardındaki Manastır Sümela

Paylaş
Sümela Manastırı, Türkiye’nin en güzel doğaya sahip şehirleri arasında yer alan Trabzon’un en önemli simgelerinden biri. Halk arasında Meryem Ana Manastırı olarak da anılan Sümela, Unesco Dünya Miras Geçici Listesi’nde de yer alıyor. Altındere Vadisi’nden yaklaşık 300 metre yüksekte yer alan ve yamaca kurulan Sümela Manastırı’nı sizler için kaleme aldık.

Halk Arasında Meryem Ana Olarak Biliniyor

Yeşilin ve mavinin eşsiz bir ahenk oluşturduğu Trabzon’un Maçka ilçesinin Altındere Köyü’nde bulunan ve Karadağ’ın yamaçlarına kurulan Sümela Manastırı, şehri temsil eden en önemli yapılardan biri. Altındere Vadisi’nden yaklaşık olarak 300 metre yüksekte yer alan yapıt, Meryem Ana Manastırı olarak da biliniyor. Sümela Manastırı’nın adını “siyah” anlamını taşıyan “melas” sözcüğünden aldığı ve “Melas” sözcüğünün de manastırın kurulduğu Karadağlar’dan geldiği düşünülüyor.



Yapılışı Hakkında Çeşitli Rivayetler Bulunuyor

Göz kamaştıran Sümela Manastırı’nın Bizans İmparatorluğu döneminde Atina’dan gelen Barnabas ve Sophranios adında iki rahip tarafından kurulduğu yönünde rivayetler bulunuyor. İki rahip rüyalarında Hz. İsa ve Hz. Meryem’i manastırın bulunduğu bölgede görürler ve buraya gelerek yapıyı inşa ederler. Diğer bir rivayete göre de manastır Anadolu’da Hristiyanlığın yayıldığı erken dönemlerde kurulmuş.



Seyyahların Uğrak Noktası

Tarihin değişik dönemlerinde farklı kültürlerin etkisi altında kalan Trabzon ve yöresi, bugün bu çeşitliliği her alanda yansıtmaya devam ediyor. Sümela Manastırı da bu çeşitliliğin en büyük örneği. Bizans İmparatorluğu zamanında önemi artan yapı, Osmanlı Devleti’nin Doğu Karadeniz’i egemenliği altına alması ile birlikte farklı bir değere sahip oldu. Büyük bir bölümü yenilenen ve duvarları fresklerle süslenen Sümela Manastırı bugün de turistlerin en çok ziyaret ettiği yerlerden biri.



Türklere Özgü Detaylar

Toplamda iki kutsal ayazmanın bulunduğu manastır; öğrenci odaları, mutfak, kütüphane ve birkaç şapelden oluşuyor. Manastırın girişinde ise büyük bir bölümü zarar gören çok gözlü bir su kemeri bulunuyor. Birden fazla kültürün etkisini görebileceğiniz manastırda; dolaplar ve ocaklarda Türklere özgü ince detaylar yer alıyor.

İçeriğe emoji ile tepki verin
Editör’ün seçtikleri