Mimarisi İle Dikkat Çeken Dini Yapılar

Paylaş
Dünyanın farklı birçok bölgesinde insanların inançlarını yaşamaları için inşa edilmiş çok sayıda dini yapı bulunuyor. Tarihin değişik dönemlerinden günümüze kadar gelmeyi başarmış bu yapılar, görkemli mimarileri ve estetik duruşlarıyla da dikkat çekiyor. Büyüleyici atmosferleri ile her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlayan bu yapılardan birkaçını sizin için derledik.

Brihadeeswarar Tapınağı – Tamil Nadu, Hindistan

Birinci Raja Raja Chola tarafından yaptırılan Brihadeeswarar Tapınağı, Hindistan’ın Tamil Nadu eyaletinde tüm görkemiyle her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. 70 ton ağırlığında tek parça bir granitten oluşan tapınak, yerel halk tarafından “Büyük Tapınak” adıyla anılıyor. Brihadeeswarar Tapınağının girişinde Hindu Tanrısı Şiva’nın 20 tonluk boğa heykeli Nandi ziyaretçileri karşılıyor. Öte yandan 320 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulu tapınak, büyüklüğüyle de ziyaretçilerini etkilemeyi başarıyor.



Scwedagon Pagoda – Yangon, Myanmar

2.500 yıl gibi çok köklü bir geçmişe sahip olan Scwedagon Pagoda Tapınağı, Buda ile tanışan iki kardeşin kurduğu ve Budistlerin sıkça ziyaret ettiği bir tapınak. İçerisinde sessizliğin hakim olduğu tapınak tamamıyla altın kaplama ve her yıl ülkede tapınağın restorasyonu için altın bağışı toplanıyor. Tapınağın kubbesi ise 5 bin elmas ve 2 bin yakutla kaplı. Kubbenin en ucunda ise 76 karatlık devasa büyüklükte bir elmas bulunuyor. Scwedagon Pagoda Tapınağı her yıl binlerce ziyaretçinin ilgi odağı oluyor.



Selimiye Camii – Edirne, Türkiye

Dünyaca ünlü mimarımız Mimar Sinan tarafından inşa edilen Selimiye Camii, Edirne sınırları içerisinde yer alıyor. Mimar Sinan’ın “Ustalık Eserim” diye nitelendirdiği başyapıt Unesco Dünya Miras Listesi’nde yer alıyor. 15.000 kişilik bir ekiple 1568 yılında inşaatına başlanan Selimiye Camii, 6.000 kişinin ibadet edebileceği kapasiteye sahip.



Aziz Petrus Bazilikası – Vatikan, İtalya

Aziz Petrus Bazalikası dünyanın en büyük kiliselerinden biri olarak gösteriliyor. Rönesans dönemiyle birlikte Avrupa’da gelişen mimarinin en güzel örneklerinden biri olan Aziz Petrus Bazalikası’nın tasarımında Michelangelo ve Donato Bramente’nin imzası bulunuyor. 130 metre ile dünyanın en uzun kubbesine sahip kilisenin yapımı 1626 yılında tamamlandı. Hıristiyanların manevi lideri Papa’nın da içerisinde yaşadığı Vatikan’da bulunan kilise, görkemli mimarisi ile dikkat çekiyor.



Takstang Manastırı – Paro Taktsang, Bhutan

Kaplan Yuvası olarak adlandırılan Paro Takstang Manastırı, 3.800 metre yükseklikteki bir dağın üzerine inşa edilmiştir. Konumu dolayısıyla bugüne kadar el değmeyen manastırı ziyaret etmek için gelenleri zorlu bir tırmanış bekliyor. 1692 yılında Himalaya Budistleri tarafından inşa edilen tapınak, manzarasıyla da oldukça iddialı. Ayrıca bir rivayete göre Butan’a Budizm’i getiren kişinin bu dağın tepesinde 3 yıl meditasyon yaptığı ve bundan dolayı tapınağın o noktaya inşa edildiği söyleniyor.



Köln Katedrali – Köln, Almanya

Almanya’nın Köln kentinde bulunan tarihi Köln Katedrali, Katolik mezhebi mensupları için açılmış bir ibadethane olarak biliniyor. 1248 yılında inşa edilmeye başlanan Köln Katedrali’nin inşaatı toplamda 632 yıl sürmüş ve 1880 yılında tamamlanmıştır. Bitirilemeyen inşaat namıyla ünlenen katedral, Kuzey Avrupa’nın en büyük ibadethanesi olarak biliniyor. Köln Katedrali 1995 yılında Unesco Dünya Mirası Listesi’ne de alındı.



Mescid-i Haram Mekke, Suudi Arabistan

Yeryüzünde bilinen en eski mescid olan Mescid-i Haram, Mekke sınırları içerisinde yer alıyor. Milyonlarca kişi tarafından ziyaret edilen camide 19 kapı, çevresinde 92 kubbe ve 7 minare bulunuyor. Yüzyıllar boyunca İslam kültürünün merkezi olan cami, binlerce insanın ibadet edebileceği genişlikte bir alana sahip.

İçeriğe emoji ile tepki verin
Editör’ün seçtikleri