Mimarisiyle Dikkat Çeken Tren İstasyonları

Paylaş
Yolcularını birbirinden güzel manzaralarla buluşturan trenler, sunduğu nostaljik hava ile günümüzde de popülerliğini koruyor. Bu yazımızda dünyanın farklı bölgelerinde yer alan ve mimarileri ile dikkat çeken tren istasyonlarından birkaçını derledik.

Guillemins İstasyonu, Liege, Belçika

Modern görünümü ve farklı mimarisiyle dikkat çeken Guillemins İstasyonu, 2009 yılında büyük bir restorasyon geçirerek yeniden inşa edildi. Ünlü mimar Santiago Calatrava’nın imzasını taşıyan Liege’deki Guillemins İstasyonu, büyüleyici bir atmosfere sahip. Cam ve çelik konstrüksiyon ağırlıklı yapı, tren istasyonu olarak hizmet vermenin yanı sıra turistik olarak da şehre büyük bir katkı sağlıyor. Binanın ana özelliği ise ışığı geçiren bir yapıya sahip olması.



Chhatrapati Shivaji Terminus İstasyonu, Mumbai, Hindistan

Tarihi çok uzun yıllara dayanan Hindistan, trenle seyahatin en çok tercih edildiği ülkeler arasında. Ülkenin farklı bölgelerine yayılmış birçok tren istasyonu bulunuyor. Sarayı andıran görüntüsüyle Chhatrapati Shivaji, bu istasyonlar arasında en çok dikkat çekeni.Hinduların geleneksel mimarisini görebileceğiniz istasyon, aynı zamanda Unesco Dünya Kültür Mirasları listesinde yer alıyor. 1888 yılında açılan ve pek çok turisti de ağırlayan bina, halen aktif olarak kullanılıyor.



Grand Central İstasyonu, New York ABD

Özgürlüğün şehri New York’un en kalabalık manzaralarından birini görebileceğiniz Grand Central İstasyonu, dünyanın en büyük ve en ünlü istasyonlarından biri. 1871 yılında Cornelius Vanderbilt tarafından inşa edilen Grand Central, mimari zenginlikleriyle ziyaretçilerini büyüleyen bir atmosfere sahip. Bir müzede gezinir gibi katlarını gezebileceğiniz bu istasyon günde ortalama 750 bin kişi tarafından ziyaret ediliyor. Toplamda 44 peronu ve 67 ayrı tren hattı bulunan istasyon, ziyaretçilerinin rahatça vakit geçirebilecekleri 68 mağaza ve 35 restoranı da içerisinde barındırıyor.



Madrid Atocha İstasyonu, İspanya

Ülkedeki birçok farklı noktayı birbirine bağlayan istasyon, 1851 yılında kullanıma açıldı. İçinde tropik bahçe ve alışveriş merkezi yer alan yapı, İspanya’nın en büyük tren istasyonlarından biri.



Haydarpaşa Tren İstasyonu, İstanbul, Türkiye

II. Abdülhamit tarafından yaptırılan istasyon, bugüne kadar pek çok sanat eserine de konu oldu. Günümüzde de İstanbul’un en önemli kültürel noktalarından biri olarak pek çok ziyaretçiyi ağırlayan yapı, çeşitli sergi ve fuar etkinliklerine de ev sahipliği yapıyor.

İçeriğe emoji ile tepki verin
Editör’ün seçtikleri