Tarihe Tanıklık Etmiş Avrupa Şatoları

Paylaş
Malbork Şatosu

Malbork Şatosu


Yapılış Tarihi: 13. Yüzyıl
Bulunduğu Ülke / Yer: Malbork, Polonya

Tam ismi “Töton Mezhebinin Malbork’taki Şatosu” olan bu şato, UNESCO Dünya Mirasları Listesinde yer alıyor. Dini bir mezhep olan Töton Şövalyeleri için yapılmış olmasına rağmen, daha çok Prusya kralları tarafından kullanılmış. Orta Çağ’da dönemin en büyük şatosu olan Malbork, II. Dünya Savaşı sırasında tahrip olmasına rağmen restore edilmiş ve Polonya’daki en ünlü şato sayılıyor. İçindeki şapelde, eski Prusya krallarının mezarları da bulunuyor.

Conwy Kalesi

Conwy Kalesi


Yapılış Tarihi: 1283
Bulunduğu Ülke / Yer: Galler, Conwy

Kral I. Edward tarafından yaptırılan Conwy Kalesi, Avrupa’daki en eski kalelerden biri sayılıyor. Yapımının yaklaşık 6 yıl boyunca sürdüğü ve pek çok savaşa tanıklık ettiği biliniyor. Conwy Nehri üzerine inşa edilen Conwy Kalesi, günümüze neredeyse hiç hasar görmeden ulaşmış.

Bodiam Şatosu

Bodiam Şatosu


Yapılış Tarihi: 1385
Bulunduğu Ülke / Yer: East Sussex, İngiltere

Yüzyıl Savaşları sırasında Fransız ordusuna karşı yapılan bu şato, yapay bir gölün ortasında yer alıyor. Bu durum savunma amaçlı olsa da, günümüzde ortaya tablo güzelliğinde bir görüntünün çıkmasını sağlıyor. Yaklaşık 700 yıl boyunca pek çok savaşa tanıklık etmiş Bodiam Şatosu, şaşırtıcı derecede az hasara uğramış. Pek çok lordun yönettiği şato, 1925 yılından bu yana Ulusal İngiltere Hazinesine ait ve bir müze olarak kullanılıyor.

Chambord Şatosu

Chambord Şatosu


Yapılış Tarihi: 1519
Bulunduğu Ülke / Yer: Fransa, Chambord

Kral I. Fransuva’nın av köşkü olması için inşa edilmiş bu şato, Sologne bölgesinde yer alıyor. Ancak tamamlandıktan sonra kralın o kadar hoşuna gidiyor ki, tüm ziyaretçilerini burada ağırlamaya ve şatoyu Fransa’nın gücünün simgelerinden biri olarak kabul etmeye başlıyor. Hemen hiçbir zarar görmeden günümüze dek ulaşan şato, hâlihazırda bir müze olarak kullanılıyor.

Egeskov Sarayı

Egeskov Sarayı


Yapılış Tarihi: 1554
Bulunduğu Ülke / Yer: Danimarka, Fin Adası

Yapay bir gölün ortasında yer alan Egeskov Sarayı, Avrupa’nın en iyi korunmuş su şatosu sayılıyor. Savaş ve savunma amaçlı olarak yaklaşık 200 yıl boyunca kullanılan şato, günümüzde klasik bir otomobil ve motosiklet koleksiyonuna ev sahipliği yapıyor. Yaklaşık 200.000 metrekarelik bir alanı kaplayan bahçesi ise, kesinlikle görülmeye değer.

Segovia Şatosu

Segovia Şatosu


Yapılış Tarihi: 18. Yüzyıl Sonları
Bulunduğu Ülke / Yer: İspanya, Segovia

İspanya’nın Segovia şehrinde bulunan bu şato, kayalık bir yamacın üzerinde ve Guadarrama Dağı eteklerinde yer alıyor. Bir savaş gemisine benzeyecek şekilde inşa edildiği için oldukça dikkat çekici bir görünüme sahip. Bir kale, hapishane, askeri akademi ve kraliyet ailesinin ikametgâhı olarak kullanılmış olan Segovia Şatosu, aynı zamanda Walt Disney Parkındaki Cinderella Şatosuna da ilham kaynağı olmuş.

Hohenzollern Kalesi

Hohenzollern Kalesi


Yapılış Tarihi: Bilinmiyor
Bulunduğu Ülke / Yer: Almanya, Baden, Württemberg

Hohenzollern Kalesi o kadar eski ki, kimse tam olarak ne zaman yapıldığını bilmiyor. Kale ile ilgili ilk tarihi referanslar 1061 yılına kadar gidiyor. Sisli bir ormanın içerisinde yer alan kale, son derece etkileyici bir görünüme sahip ve her köşesi ile tarihe gerçek anlamıyla tanıklık etmiş bulunuyor. “Tüm Kalelerin Babası” ve “Almanya’daki En İyi Korunan Ev” olarak da biliniyor.
İçeriğe emoji ile tepki verin
Editör’ün seçtikleri