Dünyanın En İlginç 7 Havalimanı

Paylaş
Havalimanları, uçakla seyahat eden kişilere ev sahipliği yaparak farklı şehirlere ve farklı ülkelere adım atmalarını sağlıyor. Bulundukları coğrafya, sahip oldukları doğal şartlar ve üstün teknolojileri ile öne çıkan dünyanın en ilginç 7 havalimanını sizin için derledik.

Svalbard Havalimanı (Norveç)

Kuzey Buz Denizi üzerinde bulunan Longyearbyen’e bağlı Svalbard Adaları’nda dünyanın en ilginç havalimanlarından bir tanesi bulunuyor. Kuzey Kutbuna en yakın ticari havalimanı olan Svalbard Havalimanı; 1975 yılında yapay kar, buz ve permafrost adı verilen donmuş toprak kullanılarak inşa edilmiş. Ayrıca Svalbard Havalimanı’nda küresel ısınmadan kaynaklı erimenin önüne geçilmesi için özel soğutma sistemleri de kullanılıyor.



Barra Havalimanı (İskoçya)

İskoçya’nın Barra adaları üzerinde bulunan Barra Havalimanı, diğer hiçbir havalimanında olmayan özellikler taşıyor. Barra Havalimanı arazisi denizde olan tek havalimanı. Ayrıca bu havalimanında pist olarak plaj kullanılıyor. Günde bir defa yaşanan gelgit olayından dolayı pistler tamamen yıkanıyor. Dolayısıyla uçuş saatleri de bu doğa olaylarına göre ayarlanıyor.



Kansai Havalimanı (Japonya)

Japonya’da Osaka Körfezi açıklarında bulunan, 4 km uzunluğa ve 2,5 km genişliğine sahip olan Kansai Havalimanı, 3 farklı tepeden 21 milyon metre küp toprak kullanılarak oluşturulan yapay bir ada üzerine kurulu. Yapımı süresince halk tarafından oldukça tepki gösterilen Kansai Havalimanı, günümüzde Uzak Doğu’nun en yoğun havalimanlarından birisi olarak kabul ediliyor. Ayrıca Kansai Havalimanı, 2001 yılında Amerikan İnşaat Mühendisleri Topluluğu’nun, 20’inci yüzyıla damgasını vuran 10 milenyum yapı arasında 2’inci sırada yer alıyor. Kansai Havalimanı 2006 yılında ise Yılın Havaalanı Ödülleri’nde 4’üncü seçilmiştir.



Juancjo E. Yurausquin Havalimanı (Karayipler)

Karayipler üzerinde bulunan 13 kilometre karelik bir yüz ölçümüne sahip Saba Adası’nın tek havalimanı olan Juancjo E. Yurausquin Havalimanı, adanın büyük bir bölümünü kaplıyor. İki ucunda deniz bulunan Juancjo E. Yurausquin Havalimanı, aynı zamanda dünyanın en kısa pistine sahip. Bundan dolayı bu havalimanında sadece zor şartlarda uçuş yapabilen pilotlar çalışıyor.



Cebelitarık Havalimanı (Cebelitarık Boğazı)

Birleşik Krallık’a bağlı Cebelitarık Havalimanı, 1939 yılında inşa edilmiş. Havalimanı pisti ile şehrin ana caddesi, Cebelitarık Havalimanı’nın şehre sadece 500 metre mesafede olmasından dolayı kesişiyor. Bundan dolayı uçakların iniş ve kalkışları esnasında trafikte bulunan araçlara kırmızı ışık yanıyor. Böyle bir konumda yer almasına rağmen şimdiye kadar Cebelitarık Havalimanı’nda herhangi bir kaza gerçekleşmemiş.



Princess Juliana Havalimanı (Saint Martin Adası)

Şu ana kadar hiç kaza yaşanmamış bir diğer havalimanı ise Saint Martin Havalimanı. Saint Martin Adası’nın Hollanda’ya bağlı bölgesinde hizmet veren Princess Juliana Havalimanı, şehrin plajına oldukça yakın bir konumda bulunduğu için uçaklar kumsalda güneşlenen insanların birkaç metre üzerinden geçmektedir. 2 bin 180 metre gibi çok kısa bir pisti olan bu havalimanında özel sertifikalı pilotlar çalışıyor..



Courchevel Havalimanı (Fransa)

Fransa’da yer alan Courchevel, dünyanın en büyük kayak merkezine sahip olan coğrafyalardan bir tanesi. Fransız Alp’lerinde bulunan Courchevel Havalimanı ise dünyanın en kısa pistlerinden birine sahip havalimanları arasında yer alıyor. Toplamda 525 metre uzunluğa sahip havalimanı, dünyanın en zor inişlerinin yaşandığı havalimanları arasında gösteriliyor. Bölgede esen sert rüzgarlar pilotların işini oldukça zorlaştırıyor.

İçeriğe emoji ile tepki verin
Editör’ün seçtikleri