Gelecek Nesillere Yaşanabilir Bir Dünya Bırakmak İçin Neler Yapmalıyız?

Paylaş

Doğru kullanılmayan her şey zamanla bozulmaya, kirlenmeye, eskimeye ve yavaş yavaş yok olmaya mahkumdur. Gelecek nesillere yeşil, sağlıklı, daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için kolları bugünden sıvamak gerekiyor. Yapılan araştırmalar ve ölçümler, küresel ısınmanın büyük ölçüde Sera gazlarının en önemlilerinden biri olan karbondioksit miktarındaki artışla ilişkili olduğunu ortaya koyuyor. Bu artışın en büyük sebebi sanayileşme ile birlikte karbondioksit (CO2) üretimiyle sonuçlanan insan faaliyetlerinin de artması. Bu artışa doğa gözle görülür bir şekilde tepki vermeye başladı. Atmosferdeki karbondioksit salınımındaki artışın önüne geçilmesi için karbondioksit üretimi ile sonuçlanan insan faaliyetlerinin azaltılması gerekiyor. Çevresel yıkımın önünü kesmek ve çevresel sürdürülebilirliği sağlamak için bireysel olarak önlem alabilir, bugünü düzeltmekle kalmayıp gelecek nesillere temiz ve sağlıklı bir çevre bırakabilirsiniz. Evden ulaşıma birçok alanda alabileceğiniz tedbirlerle çevresel sürdürülebilirliğe katkı sağlayabilirsiniz.





Evlerden Başlamaya Ne Dersiniz?

Evde sürdürülebilir yaşamı desteklemek için ilk iş olarak en çok kullanılan aydınlatma alanında önlem alabilirsiniz. Sürekli açıp kapatılan ya da tüm evin açık olan ışıkları elektrik faturanızı şişirmekle kalmayıp, doğaya da zarar veriyor. Bunu önlemek için boş odaların ve gereksiz olduğunu düşündüğünüz alanların ışıklarını kapatın. Ampul seçiminde tercihinizi tasarruf ampullerinden yana kullanarak da yılda 20 kg karbondioksit gazının atmosfere karışmasını önleyebilirsiniz. Ayrıca su ısıtıcısı gibi elektrikli aletleri az su kullanarak çalıştırın.



Fazla Su Kullanımından Sakının

Gereğinden fazla su kullanımı doğal kaynakların çok daha çabuk tüketilmesine neden oluyor. Peki su tasarrufu için neler yapmalıyız? İlk iş olarak banyodan başlayabilirsiniz. Uzun saatler banyo yapmak yerine duş alın. Böylece ortalama 200 litre yerine 70 litre su kullanmış olursunuz. Dişlerinizi fırçalarken, ellerinizi yıkarken suyu kullanmadığınız zaman musluğu kapalı tutun.



Temiz Bir Çevre İçin Yürüyün

Temiz bir çevre için ayaklarınızı kuvvetlendirin. Mümkün oldukça yürüyün. Uzak mesafeler için toplu taşımaya yönelin. Böylece trafikteki araç sayısını azaltmış olacaksınız, bu da egzoz emisyonunun çevreye verdiği zarardan başlayıp birçok çevresel zararı azaltacaktır.. Eğer araçla çıkmak zorundaysanız bakımını mutlaka zamanında yaptırın. Böylece yılda 450 bin tondan fazla karbondioksit üretimine engel olabilirsiniz.



Konuyla ilgili ileri dönüşüm videolarımızı buradan izleyebilirsiniz.
İçeriğe emoji ile tepki verin
Editör’ün seçtikleri