Para Biriktirmenizi Kolaylaştıracak 5 Öneri

Paylaş
Birikim yapmak ya da halk dilinde para biriktirmek hem kişisel hem de toplumsal açıdan iyi bir geleceğin inşası için önem taşır. Birikim yapmak her ne kadar uzun ve meşakkatli bir süreç olarak gözükse de, aslında sanıldığı kadar zor değil. Karşılaşabilecek ani durumlarda güvence altında olmanızı ve olası yatırımları kendi birikimlerinizle finanse edebilmenizi sağlayacak yöntemleri sizler için derledik.

Gerçekçi Hedefler Seçin

Kendinize birikim ve tasarruf konusunda hedefler koyun. Ancak hedeflerinizi belirlerken gerçekçi olmaya özen gösterin; daha çok birikim ve tasarruf yapmak için sizi yıpratabilecek bir hedef ve yöntem seçmeyin.



Bütçe Planlaması Yapın

Birikime başlamadan önce bütçe planlamasının yapılması oldukça önemli. Planlamaya kira, gıda, giyim ve eğlence gibi gider kalemlerinizi belirleyerek başlayın. Sonrasında kalemlerin kendi içerisindeki önem sıralamasını belirleyin ve bu sıralama doğrultusunda bütçenizi ayırın.



Harcamalarınızı Takip Edin

Birikim yapılmasını zorlaştıran en büyük unsurlardan biri harcamaların düzenli olarak takip edilmemesi. Harcadığınız tutar ne kadar düşük olursa olsun not edin. Bu şekilde nereye, ne kadar harcandığını görerek finansal durumunuzu kontrol edebilirsiniz.



Taksitli Alışveriş Yapmamaya Özen Gösterin

Kredi kartlarının sunduğu avantajlar bizi bu kartları daha sık kullanmaya yönlendirir. Özellikle alışverişlerde sağladığı taksit seçenekleri ile hemen hemen herkes tarafından kullanılan kredi kartları, taksitler nedeni ile sizi her ay belirli bir ödeme zorunluluğunda bıraktığı için para biriktirmenize engel olabilir.



Yatırım Yapın

Çalışma hayatınızda yapacağınız birikimlerin rahat bir emeklilik dönemi geçirmenize yardımcı olacağını unutmayın. Devlet desteğinin de olduğu Bireysel Emeklilik Sistemi bu noktada büyük önem taşır. Bireysel Emeklilik ile gelecek için birikim yaparken çalışma döneminizdeki yaşam standardınızı emeklilik döneminizde de sürdürebilirsiniz.

İçeriğe emoji ile tepki verin
Editör’ün seçtikleri