Uyku Kalitenizi Nasıl Artırırsınız?

Paylaş
İnsan hayatının ortalama üçte birini kaplayan uykunun bağışıklık sistemini güçlendirme, hormon salınımı düzenleme gibi birçok faydası var kuşkusuz. Yoğun iş hayatı, olumsuz yaşam koşulları, sağlık sorunları, stres gibi birçok faktör uyku düzenimizde değişikliklere yol açabiliyor. Uyku kalitenizi artırmak adına yapılması gerekenleri sizin için derledik.

Öncelikle Nedenlerini Keşfedin

Psikolojik ve fizyolojik bir ihtiyaç olan uyku sağlık için oldukça önemlidir. Uyku düzeni bozukluğu ve bunun sonucunda yaşanan uyku kalitesindeki düşüş genellikle yorgunluk ve aşırı stresten kaynaklanmaktadır. Sorunu çözebilmek için öncelikle nedenini keşfedin.



Doğru Uyku Pozisyonunuzu Biliyor Musunuz?

Uyku kalitesi ve uyku pozisyonu birbirleriyle ilişkili ve genel sağlık durumunu etkileyen unsurlardır. Kalite bir uyku için vücut yastık ile desteklenmeli, sürekli aynı tarafa dönük yatılmamalı ve uyku sırasında kollar başın üzerinde sürekli durmamalıdır.



Uyku Saatlerinizi Planlayın

Uyku kalitenizi artırmak için yapmanız gereken bir diğer unsur da planlamadır. Hayatınızın akışına göre uyku programınızı düzenleyerek bu programa sadık kalmaya özen gösterin. Düzenli bir uyku/uyanıklık programı sürdürürseniz; bir iki saatlik değişiklikler yaşansa bile uyku kaliteniz olumsuz etkilenmeyecektir.



Dinlendirici Materyaller Kullanın

Gece lambası ya da cep telefonu gibi yattığınız odada enerjinizi dağıtacak ve algınızı etkileyecek şeyleri odanızdan uzaklaştırın. Aynı zamanda gereksiz eşyalardan kurtulup odanızda dinlendirici renklere ağırlık vermeniz oldukça yararlı olacaktır.



Tüketim Alışkanlıklarınızı Yenileyin

Kabak çekirdeği, pazı, ıspanak gibi yüksek miktarda magnezyum içeren besinleri gün içerisinde tüketmeniz uykuya dalmanızı kolaylaştıracaktır. Bunun yanı sıra düzenli su tüketimi, vücudunuzu gün içerisinde yenilemeye yardımcı olduğu için uyku kalitenizi de artıracaktır.

İçeriğe emoji ile tepki verin
Editör’ün seçtikleri