Yeni başlayanlar için fotoğrafçılıkta minimalizm

Paylaş
Son zamanlarda her alanda ihtiyaç duyduğumuz sade anlatım fotoğrafçılıkta da kendini gösteriyor. “Daha azı daha fazladır” ifadesi ise aslında tam olarak minimalizm akımının felsefesini yansıtıyor. Anı ölümsüzleştirirken fotoğraf karelerinde de bu akımı sürdürmek isteyenlerin dikkat etmesi gereken birkaç püf noktayı ve takip etmeleri gereken adımları kendi dünyalarının fotoğraf üstadları için derledik.

Gelenekselliğe Karşı Bir Akım

Bir akıma uygun davranabilmek için öncelikle o akımı içselleştirmek gerekir. Minimalizm, 20. yüzyıl sanatçılarının renk, şekil, çizgi ve doku gibi bileşenleri olabildiğince az kullanarak oluşturduğu bir stil. Minimalist fotoğrafçılıkta, tüm dikkatler fotoğraf konusuna odaklanır ve görüntü üzerinde konudan uzaklaşabilecek herhangi bir unsur yoktur. Oldukça ilginç bir akım olan minimalizm, yavaş yavaş fotoğrafçılık sanatında da yerini almaya başladı.



“Boşluğu Somutlaştırma Çabası”

Minimalist anlayışta estetik amaçlı olarak istenmeyen ve gereksiz görülen nesnelerin, kafa karıştırıcı ayrıntıların veya bir bütünün gereksiz parçalarının çıkartılması sıkça görülür. Bunun ana amacı, kompozisyondaki gereksiz nesnelerin ve anlaşılması güç ayrıntıların atılarak boşluklara daha çok yer açılmasını sağlamak olarak da ifade edilebilir. Minimalist fotoğrafçılar da bu boşlukların peşinde koşarlar ve fotoğraflarında daima göstermek istedikleri özneyi bu boşluklar içerisine oturturlar.



Az ve Öze Hakimiyet

Çok şey göstererek, fazlaca konudan bahsetmek ve kafa karıştırmak bu akımın işi değil. Minimalizmde, tanımlanabilir ve kavranabilir elemanların sayısını en aza çekip sadeliği oluşturmalısınız. Bu yüzden çerçevenize en güçlü öğenizi oturtmalı, geniş boşlukların içerisinde çektiğiniz öğeyi yüceltmelisiniz.



Bileşimde Farklılık

Minimalist fotoğraf kompozisyonlarında sadece tek bir öğe üzerinden gidilmez. Aynı zamanda renkleri de birbirine karşı kullanarak farklı kompozisyonlar oluşturabilirsiniz. Bu yüzden kontrast renk kullanımı bilmeniz gereken ilk uygulamadır.



Küçük Nesneler

Minimalizmde fotoğrafın ruhunu çözümlemeye küçük nesnelerden başlanır. Basit öznelerin fotoğrafa kattığı büyük anlamlar ile ilgilenildiği için olabildiğince geniş düz bir alanda kullanabileceğiniz tek ve küçük formda nesneler seçmeye çalışmalısınız.



Geometrik Şekillerin Tonu

Birkaç basit geometrik şekil ya da çizgi de kimi zaman minimalist fotoğrafların özünü oluşturur. Bu tarz kompozisyonlar; yalnızlık ve ayrılık gibi zor anlatılan duyguların ifade edilmesini sağlar. Yansıma hileleri ile de fotoğrafın dokunulabilirlik hissiyatını arttırabilirsiniz.



Tekrarlayan Şekiller

Bütün içerisinde birbirini tekrar eden nesneler veya şekiller minimalist fotoğrafçılığın sahip olduğu sadeliği farklı bir bakış açısıyla temsil edebilir. Kadrajın tamamında hakim olan bu tekrar bütünü, aynı zamanda düşüncede yorgunluk sağlamadığı için kullanılması ve uygulaması oldukça kolay bir tekniktir.

İçeriğe emoji ile tepki verin
Editör’ün seçtikleri