Dijitalleşme İle İş Hayatında Yaşanacak Büyük Değişimler

Paylaş
Teknoloji hız kesmeden gelişimine devam ediyor. Bu gelişim ile hayatımızdaki değişim de kaçınılmaz hale geliyor. Yaşamımızın her alanına dokunan teknolojinin gelecekte iş ve çalışma anlayışını tamamen değiştireceği tahmin ediliyor. İşte gelecekte iş hayatında yaşanacak muhtemel değişiklikler;

Yapay Zekanın İş Dünyasındaki Yeri Artıyor

Son zamanların en popüler konuları arasında yer alan yapay zeka, artık hayatın her alanında daha sık karşımıza çıkmaya başladı. Etki ve kullanım alanı genişledikçe yapay zekanın yavaş yavaş iş dünyasındaki yerinin de artması bekleniyor. Öğrenebilen ve düşünerek bunlardan çıkarım yapan makineler, yakın zaman içerisinde birçok iş kolunun ya yok olmasına ya da şekil değiştirmesine neden olacak. Yakın bir gelecekte kendimizi canlı, kanlı insanlar yerine makinelerle konuşuyorken bulabiliriz.



Artırılmış Gerçeklikler, Stratejileri Değiştirecek

Artırılmış Gerçeklik sanal dünyanın kapılarını ardına kadar gözlerimizin önüne sermeye devam ediyor. Cihazların cisimleri tanıma özelliğinden faydalanarak gerçek görüntülerin üzerine bindirilmesi olarak da ifade edilebilecek “Artırılmış Gerçeklik”, birçok kurum tarafından müşterilerine ulaşmada, strateji belirlemede ve uygulamada sıkça kullanılacak. Bu, birçok şirketin teknolojinin faydalarından sonuna kadar yararlanacağı ve iş stratejilerini buna göre belirleyeceği günlerin yakın olduğunun işareti. Ayrıca birçok çalışanın günlük iş rutininin de değişmesi anlamına geliyor. Bu teknolojinin yaratacağı pazarın, 2022 yılına kadar 117.4 milyar dolara ulaşması bekleniyor.



Artık “Coin” Zamanı

İş dünyası evrimleşip değiştikçe, kullanılan argümanlar da buna göre adapte olmaya devam ediyor. Yine son dönemde gündemi sıkça meşgul eden konulardan biri olan sanal paralar da iş dünyasını baştan aşağı değiştirecek gibi duruyor. Her şeyin giderek dijitalleştiği bir ortamda ticari birçok işlem artık sanal paralar ile yapılabiliyor. Ürün satın alınmasının dışında internetten yemek siparişleri sanal paralar ile verilebiliyor, bu paralar ATM’lerden nakit paraya çevrilebiliyor, futbolcu transferlerinde bile kullanılıyor. Bitcoin’le başlayan değişim, ülkelerin ve ardından birçok şirketin resmi olarak sanal paraları kabul etmesiyle farklı bir boyut kazanıyor. Son olarak Danimarka, gelecekte nakit para kullanımını kaldırarak sanal paralara geçebileceğini açıkladı.



“Freelancer” Kavramı Yaygınlaşıyor

Dünyanın özellikle son 15-20 yıl içerisinde yaşadığı hızlı değişim ve dijitalleşme süreci, artık günümüz iş dünyasının içerisinde aktif olarak var olan bir dijital çalışan kavramı yarattı. Herhangi bir mekana ve zamana bağlı kalmadan çalışmalarını yürüten freelancerlar, üretim şeklini de baştan aşağı değiştiriyor. Daha serbest ve özgür şekilde çalışan bu kişiler, verim kavramının da tekrar sorgulanmasına yol açıyor.



Dijital IQ’nun Önemi Artıyor

İş dünyası içerisinde aktif olarak görev ve sorumluluk alan birçok kişi, dijitalleşmeyle birlikte yetkinliklerini de değiştirmeye ve geliştirmeye başladı. Her alanda dijitalleşmenin hız kazanmasıyla birlikte birçok sistem hız kazanmaya devam ederken, böyle bir ortamda insan deneyimi ve varlığı da sorgulanmaya devam ediyor. Artık birçok yönetici, sadece dijitalleşmenin getirdiği faydalara odaklanarak insan deneyimini arka plana atmaya başladı. Bu da şirketlerin ve yöneticilerin dijital IQ ve EQ’larının tartışıldığı bir dönemin başlangıcını getiriyor.

İçeriğe emoji ile tepki verin
Editör’ün seçtikleri